Zoek:
Webwinkels Webwinkel Marketing Webwinkel design Webwinkels in de praktijk Webwinkel SEO Handige links
  Home > Webwinkels > Webhosting kan goedkoper, maar wilt u dat ook?

Webhosting kan goedkoper, maar wilt u dat ook?

Elke euro die je bespaart, is je eerste euro winst. Hier kan ik  het helemaal mee eens zijn.

Maar waarop ga je bezuinigen? Iedere webwinkelier ,die al langer meeloopt, weet dat het draaien van een webwinkel kosten met zich mee brengt. Denk aan voorraad, adwords, seo, promotie, klantenacties, bezorging, eventuele designers, uw eigen tijd, gebruikerslicenties, nieuwe technische ontwikkelingen enzovoorts.

De eerste terugkerende kostenpost, die je hebt  met een webwinkel is de webhosting....
U huurt een stukje harde schijf op de server en betaalt  voor het dataverkeer.. In ruil daarvoor zorgt uw hostingprovider dat de webserver blijft draaien, zorgt voor het onderhoud en updates en ook dat uw webwinkel en email bereikbaar blijft.

Webhosting wordt steeds goedkoper...
Althans de kosten blijven hetzelfde, maar je krijgt meer waar voor je geld.

De harde schijven in een webserver worden steeds groter, was 4 jaar geleden 160 GB standaard in een webserver, is nu 1000 GB normaal en morgen 5000 GB en overmorgen kijken we niet meer op een terrabytje meer of minder... Zo ook het dataverkeer dat je als hostingprovider inkoopt., 5 jaar geleden had ik een 200 GB contract voor mijn server, nu een 2000 GB contract en heb zojuist een extra backup server aangeschaft die een contract heeft à 4000 GB dataverkeer. Allemaal voor hetzelfde geld...

Voor degenen die niet bekend zijn met de term "dataverkeer": Dit zijn alle mb's die heen en weer gestuurd worden van en naar de webserver / website. Dit geldt voor het emailverkeer, uw website: als een bezoeker een webpagina download met html, plaatjes, video's etc. Dataverkeer koop je maandelijks vooraf in, eigenlijk werkt het precies hetzelfde als een abonnement voor uw GSM.  Belt u buiten de bundel, dan wordt het ineens erg duur... Des te populairder uw website is, des te meer dataverkeer u verbruikt...

Soms moet u de webhosting afnemen bij uw webwinkelleverancier  en soms mag u zelf bepalen waar u uw website laat hosten. In de markt heeft u legio webhostingaanbieders, met allemaal vergelijkbare webhosting-pakketten, maar wel met verschillende prijzen...
Onbeperkt dataverkeer! Onbeperkt schijfruimte! Nu inclusief domeinnaam 5 of 8  euro per maand!  U heeft ze vast wel voorbij zien komen... Is dit net zo aantrekkelijk als het klinkt?

De enige manier om dit soort prijzen te kunnen aanbieden is groot inkopen, groot denken en groot aanbieden. Op zich is er niets mis met een dergelijk business model. Maar in de praktijk betekent dit ,dat de webservers nokvol gestouwd worden met website klanten.
Des te meer klanten op 1 server die elk 5 euro betalen, des te meer winst.

Snelheid
Iedere bezoeker ,die één van de geïnstalleerde websites bezoekt, vraagt aandacht van de server en het dataverkeer gaat door hetzelfde kabeltje als van uw bezoekers. Wanneer er enkele sites op de webserver staan die heel veel aandacht vragen, zal dit ten koste gaan van de aandacht die dezelfde server aan uw bezoekers kan geven... Met als resultaat: uw website kan onnodig traag reageren...

Naast het feit dat uw bezoeker ongeduldig kan worden  en kan besluiten om bij een collega te kijken, is er nog een belangrijke factor: Google. De Google-bot, die eens in de zoveel tijd uw webwinkel bezoekt, heeft veel waardering als hij uw website snel kan indexeren en neemt deze waardering ook mee in de formule die de zoekresultaten bepalen. Met andere woorden: een snel reagerende website heeft invloed op uw zoekpositie!

Backups
Vraag zeker na bij uw provider ook na hoe de backup geregeld is.
Bij veel goedkopere aanbieders, is de backup uw eigen verantwoordelijkheid. Doet u dat consequent?
En maken ze dan wel backups: Hoe vaak maken zij backups? Wat wordt er precies meegenomen in de backup? De database? Of ook alle scripts en data? Email? Maken ze gebruik van raid1 harde schijven? (= 2 schijven die gespiegeld zijn, valt de een uit neemt de andere het direct over) Worden de backups remote bewaard? (niet op dezelfde server)

Een backup is zelden nodig, maar als u hem nodig heeft, bent u maar wat blij als u niet opnieuw 5000 artikelen hoeft in te voeren...

Vraag ook na wanneer u aanspraak kunt doen op een backup en wat de kosten ervan zijn voor het terugplaatsen van een backup. Een veel voorkomende methode is dat er backups gemaakt van de HELE webserver. Deze backups dienen dus puur voor het geval dat een hele webserver uitvalt en zo met een druk op de knop weer live kan gaan op een nieuwe machine.

Maar wat als u zelf per ongeluk uw database verwijdert, of een paar belangrijke scripts, of wellicht dat uw website gehacked is? Weet u zeker dat uw provider in staat is, of  " bereid is"  om alleen voor uw account een backup terug te plaatsen? Het klinkt zo logisch, maar bij veel aanbieders kan het ' dikke pech" zijn voor u .

Service
Budget providers moeten het hebben van een groot klantenbestand. En een groot klantenbestand betekent minder persoonlijke service en kan resulteren in wachtrijen, eerste en tweedelijns helpdesks, betaalde telefoonnummers etc.
Wanneer u een urgent probleem heeft, is het prettig om uw probleem uit te leggen aan iemand die meteen kan zien waar het aan ligt. Krijgt u een helpdesk medewerker aan de telefoon, die de know-how niet heeft, maakt deze een ticket aan en ondertussen bent u zichzelf aan het opvreten, niet wetende of er al gewerkt wordt aan uw probleem..

Mijn conclusie: Wanneer uw activiteiten en winst komen uit een online applicatie, dan is de uptime een belangrijke factor. Ga hier niet op beknibbelen. Een transport bedrijf zal ook geen derdehands busje kopen, de continuiteit en snelheid is van te groot belang.
Er zullen ongetwijfeld budget-providers zijn die hun zaken wel goed voor elkaar hebben, zorg dan dat u een direct lijntje krijgt met een van de medewerkers. Het is overigens geen garantie dat een duurdere webhosting provider beter is, of nooit problemen ondervindt, maar de kans is wel groter dat zij meer aandacht geven aan de secundaire werkzaamheden die bij webhosting komen kijken...

Webhosting kan goedkoper, maar wilt u dat ook?
Artikelen
1400 nieuwe domeinnaam extenties (TLD's)
Cookie wetgeving
Webwinkel SEO checklist
Klanten uitschelden is goed voor de business
Wees niet bang voor de mening van uw klant
Webhosting kan goedkoper, maar wilt u dat ook?
Wat is uw doel van uw webwinkel?
De valkuilen bij software ontwikkeling
De zwakste schakel in beveiliging van een webwinkel
Onveilige webwinkels
Keuze van uw webwinkel
Wel of niet aansluiten bij een keurmerk?

Categorieen
Webwinkels Webwinkel Marketing Webwinkel design Webwinkels in de praktijk Webwinkel SEO Handige links

Links
Over ons
Eblocks Ecommerce
Art Digital