Zoek:
Webwinkels Webwinkel Marketing Webwinkel design Webwinkels in de praktijk Webwinkel SEO Handige links
  Home > Webwinkels in de praktijk > Hoe zit het met copyright teksten en fotos

Hoe zit het met copyright teksten en fotos

Het internet is één grote vergaarbak van informatie, teksten en afbeeldingen, en zoekmachines maken het je soms wel heel erg makkelijk om een mooie foto te vinden en die te gebruiken in je website.

Waarheid is, het internet is groot geworden met het betere jat- en kopieer werk. En elke webdesigner/webmaster die een paar jaartjes meedraait heeft wel eens wat ongevraagd geleend van een andere website. (uiteraard ben ik uitzondering op die regel... ahum)

Iedereen doet het, dus wat is nou het probleem?! Nou, dat heet Auteursrecht.


In Nederland hebben wij -nu nog- unieke wetten betreffende downloaden van muziek en films. een wet die zowel krom als onbegrijpelijk is, als wel geweldig voor de gebruiker.

Je mag namelijk een 'backup' maken van muziek en films, met als doel voor eigen gebruik, en om toch eventuele misbruik te composeren, betaal je forse toeslag op je beschrijfbare dvd's/cd's.

Maar wat veel mensen niet weten, deze wetten gelden niet voor ander auteursrechterlijk materiaal zoals afbeeldingen of teksten.

Standaard heeft een fotograaf, die een foto gemaakt heeft, de auteursrecht. Net als een schrijver die een tekst schrijft. Sterker nog, al zou u de fotograaf opdracht geven om een foto te maken, de werkuren betalen, z'n reis- en onkosten vergoeden, dan nog heeft de fotograaf de eerste auteursrecht, en de fotograaf zou u zelfs extra kunnen berekenen, of verbieden de foto te gebruiken voor drukwerk, als dit buiten de oorspronkelijke opdacht valt.

Dit geldt niet alleen voor afbeeldingen, maar ook tekeningen, teksten, designs, logo's etc, ook deze mogen niet zomaar zonder toestemming gebruikt worden door derden.Google maakt het wel heel makkelijk om relevante afbeeldingen te zoeken en voor jezelf te gebruiken..

Zelfs wanneer u een geschikte afbeelding vindt, en u vraagt netjes toestemming aan de website eigenaar om deze te mogen gebruiken, wil niet 100% zeggen dat u uit de gevarenzone bent.

Want de orginele fotograaf is eigenlijk degene die toestemming moet geven, en als een foto (al dan niet met gekochte licentie) van een stockfotoleverancier afkomstig is, zou je daar alsnog een gebruikerslicentie voor moeten kopen.

Gelukkig hebben dure sites als Getty-images allang geen monopoly meer, waar je maar zo een 80 tot 400 dollar betaald voor een enkele foto,  en verschijnen er steeds meer buget stockfoto leverancier op de markt, zoals Istockphoto.com, waar je voor soms een enkele dollar goed 'royalty-free' fotomateriaal kan aanschaffen.

Het materiaal van deze budget stockfotoleveranciers wordt ook steeds beter, gezien de grote marktleiders 'oud materiaal' doorverkopen aan de budgetleveranciers. (of de budgetsites ondertussen overgenomen zijn door de marktleiders, dat kan ook nog)

De marktleiders hebben jaren oogluikend toegestaan hoe hun materiaal 'geleend werd'.
Echter is de jacht geopend, op zoek naar 'hun' afbeeldingen op websites, waarbij geen licentie betaald is.  Zeg maar achteraf collecteren. Wees wijs, geef een enkele dollar uit voor royalty free fotomateriaal, en voorkom de facturen van advocaten.

Ook als uw webdesigner zegt dat het allemaal wel mee zal vallen, houdt er rekening mee dat u uiteindelijk de aansprakelijke bent.
Ook al is een foto helemaal -bijna- onherkenbaar gephotoshopped, dan nog een geleend deel van een afbeelding kan u nog steeds een rekening voor verwachten.

Het lijkt allemaal erg kinderachtig, en  zijn de marktleiders te duur, continue goede kwaliteit leveren kost eenmaal ook de nodige investeringen.

Zie ook het artikel betreffende copyright / eigendoms recht bij softwareontwikkeling "de valkuilen van softwareontwikkeling"Artikelen
Hoe zit het met copyright teksten en fotos
Wet kopen op afstand
Intra Communautaire Transacties
Verlegging van BTW bij invoer
Geen BTW berekenen aan buitenlandse bedrijven
Creditcard: de kleine lettertjes
Een Duitstalige webshop valt onder Duitse strafrecht?
Vroegah... was alles anders...
BTW 0 tarief Export Buitenland

Categorieen
Webwinkels Webwinkel Marketing Webwinkel design Webwinkels in de praktijk Webwinkel SEO Handige links

Links
Over ons
Eblocks Ecommerce
Art Digital